A POD Technológiáról

A POD Technológiáról

Definíció

Kapszula vagy Pod egy 4m hosszú, tojás alakú csillaghajó, beépített fénysebességnél lassabb meghajtó rendszerrel, amely képes a térhajlításra.

Modern kapszulák (hidrosztatikus kapszula) rendkívül korszerű eszközök, és nem tévesztendők össze az egyszerű mentőkapszulákkal, vagy a vészhelyzeti kapszulákkal figyelembe véve, hogy a hidrosztatikus kapszula fő célja nem a vészhelyzeti életmentés. A POD fő célja, hogy a kapszulás az elméjével tudja irányítani az űrhajót, így nincs szükség a hajót irányító parancsokat a személyzetének kiadni. Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, a kapszulának az irányítandó hajó fedélzetén kell lennie. A legtöbb modern hajót Új Édenben úgy tervezték, hogy kapszula kompatibilis legyen.

A hidrosztatikus kapszula része, egy folyadék tartály, melyet ectoplasmikus folyadékkal töltenek meg (más néven "pod ragacs"), különféle létfenntartó rendszerek, fejlett neurális interfészek és a transzneurális égető szkenner, továbbá az alapvető kondenzátor és meghajtó rendszer, valamint az egészet borító minimális páncél bevonat.

Felhasználás

Hajóirányítás

A hidrosztatikus kapszula lehetővé teszi a kapszulás (pod pilóta) számára egy űrhajó irányítását mentális parancsok kiadásával közvetlenül a hajóirányító rendszerének. Ez lehetővé teszi, hogy a kapszulás nagyobb hatékonysággal irányítsa az űrhajót, szinte kiküszöböli az emberi hiba tényezőt, és nagymértékben csökkenti egy hajó működéséhez szükséges személyzet létszámát. A legénység megkerülése az űrhajó irányításakor megköveteli, hogy a kapszulás sztázisban maradjon a podon belül. Amikor a kapszula egy űrhajó belsejében van, összekapcsolódik annak központi hálózatával, amely hatékonyan biztosítja a teljes ellenőrzést a hajó felett, a kapszulás számára.

Míg a legtöbb fregatt méretű hajó nem igényel személyzetet, amikor kapszulás irányítja, a hajó méretének növekedésével nő a szükséges szakemberek száma, hogy a hajó rendszereinek működését biztosítsák. A capital hajók megfelelő működéséhez még mindig több ezer szakértőre van szükség, akkor is, ha egy kapszulás irányítja.

Menekülés

A kapszula menekülő járműként is működik, abban az esetben, ha az általa irányított űrhajó megsemmisül. A pod pilóták szívesen hagyják el a hajót, miközben az űrben vannak, de ezzel az elhagyott hajó sebezhetővé válik, egy másik kapszulás könnyen fedélzetre szállhat, és tulajdonba veheti azt.

Klónozás

YC 104 óta, minden hidrosztatikus kapszula el van látva transzneurális égető szkennerrel, ami egy lényeges eleme a kapszulás sikeres klónozásának, a POD sérülése esetén (más néven pod kill). Köszönhetően a klónozási technológiában és az FTL kommunikációban elért fejlődéseknek, a kapszula másik funkciója az, hogy a kapszulást gyakorlatilag halhatatlanná tegye, azáltal, hogy a pod pilóta agy mintáit a halál pillanatában szkenneli, így lehetővé téve a közel tökéletes memória replikációt, ami szinte lehetetlen más helyzetben. Amikor a kapszula hajóteste sérül, ami azt jelzi, hogy a pod pilóta halál küszöbön áll, a transzneurális égető szkenner pillanatfelvételt készít a kapszulás agyáról, miközben elpusztítja az agyszövet a folyamat során. Az információt, egy klónozó állomásra közvetíti, ahol a pilóta egy klónja elő van készítve erre a célra, és az agy szerkezetet újra létrehozzák a pillanatfelvétel alapján. Másodpercekkel "halálát" követően, a kapszulás felébred, biztonságban, egy klón újraélesztő egységben.

Műszaki adatok

Általános

Technikailag, maga a kapszula egy űrhajó, kondenzátorral és meghajtó rendszerekkel, amelyek képesek a térhajlításra. De hangsúlyozni kell, hogy a kapszula egy rendkívül törékeny hajó, a pajzsot, páncélzatot és szerkezetet, nem harci tevékenységre tervezték, hanem, hogy megvédje a tartalmát az űr hideg vákuumától.

Felszerelés

A kapszulát semmivel nem lehet felszerelni.

Más

A kis méret megkönnyíti a manőverezést, és lehetővé teszi a gyors gyorsulást, lerövidíti a térhajlításhoz szükséges időt. A kapszulának kicsi a jel sugara, amely megnöveli a célzási időt minden ellenséges hajó számára.

Történelem

Kapszulát elsőnek a Joveok fejlesztették ki és használták. Nagyjából 120 évvel ezelőtt, a Gallente-Caldari háború idején, a joveok kapcsolatba léptek a caldarikkal és átadták számukra a kapszula technológiáját.

Egyéb

Bizonyos esetekbe a Pod pilóták is szívesen elpusztítják a podjukat, egy önmegsemmisítő folyamat által, miközben benne repülnek. Ez meg fogja ölni a pilótát a podon belül, mint bármely más pod megsemmisítési forgatókönyv, és bár a pilóta tudatát át telepítik egy másik klónba, minden implantátum vagy ruha, amit a pilóta viselt a halál pillanatában elvész.

POD nem bontható szét.

Forrás: https://wiki.eveonline.com/en/wiki/Pod

Hozzászólások:

Bejelentkezés