Interjúsorozat #5: The Collective (AAA)

Interjúsorozat #5: The Collective (AAA)Sziasztok, köszönöm, hogy elfogadtátok a felkérést.
Kérlek meséljetek magatokról valamit, mit tudhatunk rólatok?

qKaC3K: 25 éves vagyok és egy nagy nemzetközi játékfejlesztő cégnél dolgozom. Az EVE-el 3 hónappal a hivatalos megjelenés előtt, az alpha teszt során ismerkedtem meg. Kb. fél évig játszottam vele, de utána kimaradt pár év és 2006-ban kezdtem csak el újra játszani.

Vort X: Munkaidőben audio kábeleket gyártó cégnél vagyok kereskedelmi vezető, társtulajdonos. Szabadidőmben családalapítás előtt álló 37 éves game (szim/RPG) addict.

Dpatyi: Mire ez megjelenik, kb. 30 éves leszek. Jelenleg Budapesten lakom, közgazdászként dolgozok. Kicsit több mint 2 éve kezdtem a játékot, amiről valójában qKaC3K tehet, (mint azt néhányan már tudjátok, ő az unokatesóm) nála láttam először az EVE-t, és mint sci-fi mániásnak rögtön megtetszett, aztán nem volt menekvés.
HURT-ban keztem pályafutásomat, azokban az időkben, amikor Mermalior megszervezte kis csapatát (ami azóta nem is olyan kicsi..) szóval ott voltam a JMU megalakulásánál, és az első low-seces kiruccanásnál. Amikor azonban a JMU 0.0 felé indult, én másfelé vettem irányt. Kukac ekkor a Rampage Eternalban, a Ka-Tet alliance-ben repült, nem akartam hogy végül ellentétes oldalon kössünk ki.

HUN GHud: N. György kiskorú, többszörös paksi lakos , szerény, visszahúzódó, mélynövésű férfi vagyok. Karjaim, mint a biciklibelső. Káros szenvedélyektől mentesen élek, nem iszom, nem dohányzom, nők nincsenek az életemben (férfiak sem).
Erről jut eszembe, azt tudtátok, hogy aki jár kocsmába, az az ágyon kívül máshol is szeret szexelni? Pl. a konyhában, vagy a mosógépen, a spejzben a kolbászok alatt, stb. Ennyit az ismeretterjesztésről.

Fred: Frederick Gerhard nicken rontom a levegőt az Eve-ben kb. 3 éve, plusz meg bejárok inni az egyetemre néha.


Ha jól tudom a The Collective nem egy magyar corp. Miért döntöttek úgy, hogy ennek lesztek tagjai?

qKaC3K: Ez egy hosszú történet, de megpróbálom rövidre fogni. Más online játékokban szerzett rossz tapasztalataim alapján próbáltam elkerülni a magyar corpokat, de teljesen véletlenül összefutottam az EVE-es pályafutásom ’elején’ Vort X-el, akit már korábbról ismertem és ő ugyancsak nemsokkal előttem kezdett el játszani a játékkal és az épp aktuális corpját az akkor még működő HURT-ot ajánlotta. A HURT-ról annyit kell tudni, hogy egy kiképző corp volt ahova minden kezdő játékos bekerülhetett és az akkori öregek próbálták őket tanítgatni. Én ezen a fázison elég gyorsan túllendültem és viszonylag hamar unalmas lett az élet empire-ben, de mindeközben összejött egy jó kis társaság amely elkezdett új kihívások felé kacsintgatni.
Ebből lett az EON Order és gyorsan lowsec felé vettük az utunkat. Ez jó döntésnek bizonyult és nagyon jól elszórakoztunk egy lowseces szerveződés (United Forces) tagjaként Minmatar low sec-ben. De mint mindent ezt is meguntuk egy idő után.
Ezután a nagy szerencsének köszönhetően sikerült összeismerkednem az egyik drone régiós 0.0-s alliance vezetőségének egyik tagjával. Ez a bizonyos alliance a Ka-Tet volt és minimális tárgyalás után teljesen ingyen megengedték, hogy az állomásaikra költözzünk. A Ka-Tet ekkoriban elég aktívan részt vett az első nagy déli háborúban és Feythabolisban harcolt a BOB-al. Ebben az időszakban sajnos az EON-os corptársak nem voltak valami túl aktívak, ezért Vort X-al úgy döntöttünk, hogy csatlakozzunk a Ka-Tet egyik vezető corpjához a Rampage Eternal-hoz, hogy részt vehessünk a déli történésekben. Amit ugyancsak nem bántunk meg, ugyanis egy nagyon jó kis társaságba kerültünk.
Ezekután jogos a kérdés, hogy akkor mégis miért hagytuk el a Ka-Tet-et. Nos nagyon sok problémánk származott abból, hogy a régióink a tényleges frontvonaltól 40-50 jumpra voltak ugyanakkor helyi konfliktusokba nem mert belebocsátkozni a szövetség. Ez azt vonta maga után, hogy szép lassan a PVP-s beállítottságú pilótáink elkezdtek elszállingózni aztán követték őket az FC-k stb. Az utolsó időszakban páran még próbáltuk menteni a menthetőt és pl. ekkor lettem PVP Admiral és végül a Chief of Staff-ba is bekerültem, de sajnos már menthetetlen volt a dolog és a tanácson belül a carebear beállítottságú vezetőség folyamatosan megvétózta a javaslatainkat.
Ekkor jött el az a pont újra, hogy elszántuk magunkat, ekkor már dpatyi-val kiegészülve a váltásra és körbenéztünk, hogy hova is lehetne menni. Igazából minden akkori vezető szövetség szóba került. Mehettünk volt a Goon-ba, MC-be, PL-be, MM-be, RZR-ba és még sorolhatnám.
De végülis szerencsére a AAA-ra esett a választásunk. Bekerültünk a Collective-be ami az egyik nemzetközi corp a AAA-ban izlandi vezetőséggel. És azóta is ezt tartom EVE-s pályafutásom egyik legjobb döntésének. Iszonyatosan jó fej srácok vannak a AAA-ban. Jó vezetőség, talán a legjobb FC-k akikkel valaha repültem (pedig repültem BOB-ostól kezdve PL-esen át mindenfélével) és ami a legfontosabb, hogy a játékosok elég nagy százaléka PVP beállítottságú, ezért bármikor is játszunk mindig van lehetőség lőni valamire.
Jah de, hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak. Részemről azért, mert már akkoriban is őket tartottam az egyik legjobb szövetségnek az EVE-ben és miután volt szerencsém párszor repülni nync és Evil Thug irányítása alatt úgy döntöttem ezt hosszabb távon is jó lenne rendszeresíteni. :-]

Vort X: Mesélhetnék itt a nemzetközi kapcsolatok, idegen kultőrák, emberek és nyelvek megismerése által nyújtott előnyökről, de az igazság ennél jóval egyszerűbb: qKaC3K rábeszélt.

Dpatyi: Végül azért döntöttünk a Ka-Tet elhagyása mellett, mert a vezetésben beállt változások miatt minimálisra csökkent az aktivitás, nagyon sokan elhagyták ekkoriban a Ka-Tet-et.
A Ram elhagyásakor döntenünk kellett, hogyan tovább, és több felmerülő lehetőség közül ezt választottuk. Nem túl komolyan, de még az is felmerült, hogy a Goonswarmhoz megyünk. Akkoriban még kicsit más volt a helyzet, mondhatni teljesen megfordult a világ. Az AAA-t azért favorizáltuk, mert abszolút pvp orientált alliance, viszont stabilan birtokol területeket 0.0-ban, van biztos háttér.

HUN GHud: A The Collective corp egy nemzetközi corp, ami a nem orosz játékosok gyűjtőhelye. Ez mára kissé megváltozott, mivel az utóbbi időben más nem orosz corpok is felvételt nyertek az AAA-ba.
Hogy miért döntöttem úgy? 0.0 helyet kerestem, és bármilyen hihetetlennek is hangzik a fórum alapján qKaC3K szimpatikus volt, és felkerestem őt, hogy mik a feltételek, illetve tud-e segíteni a bekerülésben. Tudott.

Fred: Az AAA orosz vezetőségű félig orosz félig angol szövetség, szerintem egyike a legolajozottabban működő alliancoknak. Bár az előny ha az ember tudja, hogy ha az FC azt mondja hogy "Razgon" akkor az azt jelenti hogy "Align", mivel az FC-k-nek meg kell ismételni a dolgokat oroszul és angolul is, és így már amikor az orosz ukaz megy tudja az ember fia hogy most bizony ugrani fogunk (:
A döntés úgy született, hogy miután a Bushido inaktivitásba süllyedt elkezdtem nézelődni, hogy merre tovább, és mivel Ghud mondta, hogy ő az AAA-ba menne tovább, így én is csapódtam hozzá, és aljasan megvesztegettük sürrel Kukacékat, így felvettek minket jól. Azt még hozzá kell tennem, hogy én marha jól érzem magam a Collective-ben (elvileg izlandi többségű corp, de eléggé multinacionális) és az AAA-ban is.


Részemről az utóbbi időben nagyon lemaradtam a Goonnal folytatott háborúzásról. Mondjatok erről valamit. Hogy áll most a helyzet?

qKaC3K: Mikor hogyan. Most perpillanat úgy, hogy az északiak (TCF, RZR, MM) visszamentek és a PL sem veszi ki a részét annyira a harcokból, így tehát a goonosok nem állnak olyan jól. Ezért sikerült visszafoglalnunk 49-et. (Querious-ban az egyik központi rendszer) De a Goon az egyik alliance az EVE-ben akik akkor is élni és virulni fognak, ha elvesztik az összes területüket, ezért én nem féltem őket és nem értek egyet azokkal akik a gyors halálukról és területvesztésükről regélnek már egy ideje.
Egyébként meg én személy szerint kedvelem őket (nem mindegyiküket de ez egy 5000 fős szövetségnél természetes), mert elég sokat repültem velük. És különösen igaz rájuk az a mondás, hogy amíg nem repülsz velük nem tudod milyenek. Amit local-on és a fórumokon lehet látni belőlük az valamilyen szinten csak egy ’álca’.

Vort X: Hát, ezzel én is így vagyok. Bár a pvp számomra akkor a legélvezetesebb, ha gyártok moge ideologiat, de újabban az én szemszögemből a háború a “kékek vs. pirosak” sztoriról szól leginkább.

Dpatyi: Érdekes a Goon ellen harcolni. Az sejthető volt, hogy az NC teljes létszámmal nem lehet jelen délen korlátlan ideig, valakinek a házat is kell őriznie. A sov rendszer miatt megy a csiki-csuki a posokkal, jelenleg Queriousban, ez annyira azért nem élvezetes.

HUN GHud: Fogalmam sincs. Az utóbbi két hétben nem nagyon voltam online, legutolsó információm az volt, hogy 49- Goon kézen van, bár azt már láttam, hogy azóta fordult a helyzet és Kenny-é a rendszer. Gyakorlatilag az utóbbi 1 hónapban csak ebben a rendszerben fordultam meg.

Fred: Sajnos két hetes infóim vannak csak a delvei csetepatéról, mivel hála kis hazánk internetszolgáltatóinak nincs jelenleg internetem, de ha a bobosok végre megtanulnak pos-t managelni akkor érdekes hónapoknak nézünk elébe. Bár a sov4-eket megtörni nagyon nehéz lesz ha marad az egész NC, de legalább lesznek hatalmas fightok (:


A háborúzásból kiindulva gondolom, hogy a kedvenc játékstílusotok a PVP. Mi az ami a legfontosabb nektek ebben?

qKaC3K: Igen ez így van. A legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat bármit is csinálunk az EVE-en belül. Persze ez nem mindig jön össze, mivel főleg egy ilyen háborúban mint amit a Goon-al és szövetségeseikkel jelenleg vívunk elkerülhetetlenek a sokszor órákig tartó unalmas POS lövések, de tisztában vagyunk ezzel és készek vagyunk ennyi áldozatot meghozni a szövetségünkért és szerencsére az ebből származó számos jó csata kárpótol minket. Egyébként meg az orosz FC-k megpróbálnak mindig gondoskodni a jó hangulatról. Ivan for teh win

Vort X: Azt a kevéske időt, amit szakítani tudok a játékra, szeretem adrenalinnal átfűteni, lehetőleg minél kevesebb idle üzemmóddal vegyítve.

Dpatyi: Az izgalom, az adrenalin. Jó dolog összehangolni a mozdulatokat a többi játékossal, érdekes a koordináció. Külön poén az orosz/ukrán FC-ket hallgatni, ahogy angolul osztogatják a parancsokat...

HUN GHud: Úgy vettem észre, hogy az elmúlt időben (éves távlatot szemlélve) sokat fejlődött a CCP által nyújtott technikai színvonal. Értem ez alatt azt, hogy már az 1500-as fight-nál tapasztalok csak jelentős lag-ot, 1000 alatt, illetve környékén viszonylag élvezhető a játék. Ez abból a szempontból jó, hogy a nagyszabású csaták (magyarul large-scale battles) is értelmet nyertek - legalábbis számomra.
Ezen felül részt vehettem néhány roaming szerű harcban is CVA és haverjai ellen, amik igen nagy élményt jelentettek, mivel halomra lőttük őket általában. Ez az amit szeretek benne. Nyilván veszíteni nem olyan jó.

Fred: Hogy a végén ne én távozzak podban ;]
Plusz azt is jó tudni, hogyha valahol harcolunk akkor az AAA-ban nem alternatíva a vereség. Volt egy olyan fleetfightunk még régebben az NC ellen valahol curseben, ahol 3bs-t buktunk és kb. 60-at lőttünk le, és ET közölte a ts-en enyje már hogy 3 bs-t is buktunk ((: Valahogy igy hangzott: What are you? Fucking retarded? If you are in armor just warp out and dont die! És mindezt persze orosz akcentussal :))


Az EVE-Online előtt gondolom játszottatok más MMO játék(ok)kal is. Melyek voltak ezek és miért váltottatok?

qKaC3K: Esetemben inkább úgy kéne feltenni a kérdést, hogy milyen MMO-val nem játszottam. Játszottam az Anarchy Online-al, Everquest-el, Star Wars Galaxies-al, City of Heroes, World of Warcraft és még sorolhatnám.
Egyébként az a bizonyos MMO amivel annó Vort X-el együtt játszottunk a Guild Wars volt és az európai csapatok között elég előkelő helyen szerepeltünk (top6) és egy meccsre voltunk a világbajnokságra való kijutástól ami sajnos nem jött össze. A dolog érdekessége annyi, hogy a RUS Corp vert ki minket akik ugye az EVE-ben is aktívan tevékenykedtek.
Hogy miért váltottam? Nagyon egyszerű a többi MMO-ban a high-end contentet (magas szintű játékosoknak szánt tartalmat) nagyon könnyen meglehet unni még úgy is, hogy folyamatosan jönnek az új kiegészítők. Az EVE-nek ebből a szempontból iszonyatosan nagy előnye van a többivel szemben ugyanis a high-end content tulajdonképpen a 0.0-ban zajló területfoglalósdi és az összes vele járó dolog így a játékosok generálnak maguknak high-end tartalmat ha úgyvesszük.

Vort X: Sok MMO-t próbáltam, de a Guild Wars az egyetlen amibe komolyabban beleástam magam. Persze az EVE mellet ez csak a második befutó.

Dpatyi: Nekem ez az első MMO-m, semmilyen tapasztalatom nem volt korábban ezen a téren.

HUN GHud: Személy szerint nem játszottam előtte MMO-val, illetve nem tudom, hogy a Diablo2-t annak lehet-e venni, ha igen, akkor is elég karcos. Akkoriban azért játszottam vele, mert két másik kollégám is nyomta, és bent a melóhelyen elég jól elökörködtünk. Persze szigorúan munkaidő után.

Fred: Nekem az Eve az első mmo-m, innen nagyon váltani nem fogok szerintem. Max. ha csinálnak egy jó kis Warhammer40k mmo-t.


Mi az amit el szeretnétek érni a közeli és a távolabbi jövőben a játékon belül?

qKaC3K: Közeli terveim között szerepel még pár szövetségbe egy-két kém karakterem elhelyezése. :-] Ezt leszámítva nemnagyon vannak konkrét terveim. Csak élvezem, hogy a AAA-ban lehetek egy ilyen jó társaság részeként. Szóval amíg Evil Thug folyamatosan ellát minket csatákkal meg olcsó BS-ekkel addig nemlátom egy csöppnyi esélyét sem annak, hogy rossz dolog történne az AAA-val. Még akkor sem ha disbandol minket egy kém.

Vort X: Nincsenek különösebb terveim, perpill jól elvagyok.

Dpatyi: Továbbra is a fő cél a szórakozás, ha segít levezetni a feszültséget néhanap, az már tiszta nyereség.

HUN GHud: Nekem konkrétan van egy nagyobb szabású tervem, de erről most még nem beszélnék. Márcsak azért sem, mert szabadidő kérdése, hogy meg tudom-e valósítani vagy sem. Könnyen elképzelhető, hogy semmi nem lesz belőle. Másfelől a felhőtlen szórakozás. Nem hiszem, hogy ettől több kellene.

Fred: Közeli célként, hát minimum egy pandemices titan killmailjen szerepelni, hosszútávon (értsd: sok-sok-sok év múlva) venni egy mothershipet és aztán elbukni egy capital fightban.


Mi lenne az egyetlen tanácsotok az új, kezdő játékosoknak?

qKaC3K: Self destruct. Laza!

Vort X: Tölts legalább annyi időt a szabadban, mint amennyit EVE-ben.

Dpatyi: Keressen egy jó kis csapatot, ami befogadja, segít az alapok elsajátításában. Nagyon bonyolult a játék először, az első néhány hónapban létfontosságú a tapasztaltabb játékosok segítsége.

HUN GHud: Ha olvassa ezt, akkor már nagy baj nem lehet, ugyanis jó helyen kotorászik. A tanácsom az lenne, hogy keressen egy magyar céget, akikhez tud csatlakozni. Egy kezdő számára ez a legjobb lehetőség a játék megismerésére.

Fred: Az első másfél hónapban hagyni a learning skilleket, helyette tanulni új és érdekes hajókat és amikor egy cruisert már tud sima t1 cuccokkal fittelni és játszani úgy, hogy szórakoztató legyen a játék ráfeküdni a learningekre. Jah és ha van ISK (EVE-ben használatos fizetőeszköz, nem összetéveszteni az izlandi koronával - szerk.) akkor mindenképpen venni mindenféle okos implantot es hardwireinget.Köszönöm a kedvességeteket! További jó játékot kívánok! Fly safe!

qKaC3K, Vort X, Dpatyi, HUN GHud, Fred: Mi köszönjük a lehetőséget.