Interjúsorozat #1: A HUNok

Interjúsorozat #1: A HUNok

Örömmel jelentem be az EVE-Online.hu interjúsorozatának legelső részét, melyben a nagy múltra visszatekintő HUN Corp. kerül górcső alá, három derék pilóta révén. Külön köszönet Adamusnak a segítségéért:) Jöjjön hát a három musk... izé, pilóta: Krisz, Henter és Adamus!


Sziasztok!

1, Kérlek, mutatkozzatok be egyenként! Adamus kezded?

Krisz és Henter: „NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE”

Adamus: „Háj! Az én anyukám az Ádám nevet adta nekem. A játékot Adamus TorK néven kezdtem el, mint New Eden egy gyártási specialistája. A valóságban egy 22 éves egyetemista vagyok. Letum szerint én vagyok a cég kreatív menedzsere, sokan nem szeretnek, de ez nekem cupa öröm é bódóttáááá....”

Krisz: „Szia, az én polgári nevem Krisztián és 33 éves vagyok. Rendszergazdaként dolgozom egy multinacionális vállalatnál. Nekem itt azt mondták, hogy amíg minden követ a corphangárba teszek, addig nem lesz bajom.”

Henter: „De ott van még a heti attack kvóta is Krisz! Oh, helló, Zoltán vagyok, 37 éves, rendszergazda, de foglalkozom pályázatokkal is (közgazdász powah). Jelenleg Adamus megfogalmazása szerint mint passzív direktor vagyok a cégnél.”

Adamus: „...még, hehe”

2, Hogyan kezdtétek az EVE-t és miként jutottatok a jelenlegi corpotokba?

Adamus: „Hát én az eve-online.uw.hu oldalon keresztül találtam rá erre a játékra még 2004-ben. Akkoriban nem volt még igazi "fan site", csak a játék első magyar csoportosulása, így evidens, hogy ennek lettem én is a része, mint ahogy a játékot akkoriban kezdők zöme is így tett.”

Krisz: „Egyik kollégám kezdett el játszani az EVE-vel és addig fűzött engem, amíg én is bele nem kezdtem. Kollektívába kényszerítettek, hogy engedjem magam asszimilálni, azt mondták, hogy nekem is jobb lesz.”

Henter: „2004 decemberében kezdtem el EVE-zni, első karakterem Henter Bela lett, akit csak trialnak szántam. Azt kell tudni, hogy akkor érkezett meg vidékre a szélessáv, szóval hiába kacsintgattam a játékra korábban, az ISDN nem EVE-zésre volt kitálalva a maga percdíjas módján. Akkoriban meg működött a HURT (Hungarian Recruit Team) es nem is volt kérdés, hogy hova lépek be. Ezek után választhattam a 3 éppen meglévő magyar corp között, akik a Free Gates, a Galopping Coroners és a HUN Corp voltak. Azt, hogy végülis hova kerülök, az döntötte el, hogy, hogy az akkori HUN direktor Jozif, órákon keresztül válaszolt türelmesen véget nem érő kérdéseimre. Három hét múlva indultunk neki az akkori karácsonykor érkezett nyúbi csoport tagjaival 0.0-ba.”

3, Mik a HUN közeli és távoli tervei?

Adamus: „Cégünkben első sorban mindenki a játékra fordított szabadidő megfelelő szórakoztatását tekinti elsődlegesnek. Viszont célokra és tervekre szükség van, így azokat a lehetőségeinkhez képest megbeszéljük egymással és törekszünk a teljesítésükre. Vannak még dolgok amiket még egyikünk se csinált, úgyhogy próbálunk valami maradandót csinálni.”

Krisz: „Meghódítani az EVE univerzumot és kiüldözni a Goont. Minden ellenállás hasztalan.”

Henter: „Jelenleg is vannak terveink, de jóval kisebb volumenűek, a corp helyzetének megfelelően.”

4, Több éve jelen vagytok a játékban, nem fáradtatok még bele? Mi motivál titeket, hogy ilyen sok idő után is kidokkoljatok?

Adamus: „Igen, elég régóta létezünk, és a múltban sok mindent elértünk és megtapasztaltunk, a legfőbb célunk ezeket a tapasztalatokat tovább adni. Persze ez csak akkor sikerül, ha megfogadják. A csapatban mindenkit más motivál, engem például a problémák, de ennek sokan nem örülnek.”

Krisz: „Én még nagyon élvezem az EVE-t, a legváltozatosabb játék, amivel eddig valaha játszottam, mindig lehet új célokat találni. Ha megtalálod azokat az embereket, akikkel szívesen együtt játszol, akkor nagyon komoly függést okoz! Minden ellenállás hasztalan.”

Henter: „Kicsit elég volt a pvp-ből. Teljesen átalakult az EVE univerzuma, ami azt jelenti, hogy nekem már nem úgy jön be, mint régen, de persze ez csak az én szemszögem. Most van időm es lehetőségem kicsit kipróbálni más aspektusokat is, amihez éppen kedvem van. Ez valahogy a corpra is jellemző, hiszen sokat elértünk a játékban. Minden alliance-ben, ahova beléptünk, vezető pozíciót foglalt el a corp. Éjjel-nappal harcoltunk az aktuális ellenséggel. Az első igazan hírhedt tettünk a BoB-os POS lövő flotta lealázása volt 5 cruiser típusú hajóval, ahol a BoB jelenlegi CEO-ját ki is podoltuk. A következő az, hogy a BoB háromszori győzelme után, elsőként mi lettünk a bajnokok egy Alliance Tournamenten. Így azok számára is ismertté vált a corp, akikkel még nem találkoztunk személyesen az EVE világában. Az előzőekben leírtak mind hozzájárultak ahhoz, hogy kicsit ismét visszakapjuk a kedvünket és újra belogoljunk együtt. A legnagyobb motiváció mégis a társaság: ha éppen nem EVE-zünk akkor ventrilon lógunk, szóval tényleg elmondható, hogy ez egy baráti társaság. Persze ehhez az évente többszöri RL találkozók is hozzájárulnak.”

5, A jelenlegi viszonyok között mi a legjövedelmezőbb ISK-kereseti forrás kezdő, haladó, illetve profi szinten?

Adamus: „A legjövedelmezőbb egy magán dysporsium hold lenne, ha magánkézben lenne. Én ahhoz az álláspontomhoz tartom magam, hogy mindig az a legjövedelmezőbb, amit valaki a legjobban szeret vagy tud csinálni, mert azt fogja a legtöbbet és legjobban specializálva csinálni később. Magán célú ISK forrásokra ezért elég tág a lehetőségek köre, kezdve a bányászattól a kutatáson át a kereskedelemig. Egy cég lényege, hogy háttértámogatást nyújtson a közösség és bizalom meglétével, és ebben a több éves barátságunk sokat segít. A közös célokra előtermelt ISK alapja is az, hogy a tagok adják "bele a közösbe", ami szintén nem egy egyszerű történet, de a tagdíj, a T2 BPO-k és az egyéb "szolgáltatások" is ebbe tartoznak bele. Sokan például nem is tudják milyen jó közösség formáló a bányászat.”

Krisz: „Kezdő és haladó szinten: bányászat, agentezés. Profi szinten: 0.0 npc-zés, agentezés, bányászat, POS-on reakcióztatás.”

Henter: „A legjövedelmezőbb forrás profi szinten (a holdbányászatot leszámítva), még mindig a fúrás 0.0 területen, majd jön az exploration, a high-sec agentezés (amely rizikó/haszon arányban magasan vezet), és persze ide tartozik a rattolás is. Haladó szinten szerintem megmarad ugyanez a lista, míg kezdő szinten egyértelműen az agentezéssel kereshetik a legtöbb ISK-t a dudek. Talán még a csoportos cruiser, bc gangek NPC-ző taktikája ad hasonlóan jó lóvét.”

6, Egy aktuális kérdés: Ti mit gondoltok az egyre dráguló GTC-ről? ISK-val fizettek érte, vagy szerintetek jobban megéri pénzért megvenni?

Adamus: „Akiknek rendelkezésre áll elég játékidő azok általában megtehetik, hogy a GTC árait követni kényszerülve kéthavonta akár 1,5 milliárdot áldozzanak erre. Példának okáért én napi 1 óra játékidőmet arra fordítom, hogy ezt az összeget előteremtsem egy viszonylag egyszerű és biztonságos móddal. Szerintem fog még fentebb is menni a GTC ára, ugyanis a korábban fennálló 400M = 1x90d GTC az ma átszámolva a 60 napos GTC USD/EUR árával 505M = 1x60d GTC lenne, de sokan puskáztak mikroökonómián, vagy a közgazdaságtan előadásokon aludtak, és elfelejtik azt az alaptételt, miszerint: „Minden jószág annyiba kerül, amennyit a vásárlók képesek és hajlandók fizetnek érte.”. Szerintem a kereslet nem fog olyan ütemben csökkenni, mint a kínálat. Amúgy én hat hónapig fizettem bankkártyáról, aztán életem első GTC-je egy 365 napos kód volt, amit 200M-ra alkudtam le 365M-ról. Hát igen, abban az időben többet ért az ISK, mint most. Meggyőződésem, hogy az (általában kínai vagy orosz) ISK eladók ugyan olyan hibásak ebben, mint azok az akár magyar játékosok, akik megveszik és rontják a játékban előteremtett pénz értékét.”

Krisz: „Én bankkártyával fizetem az EVE-t, nyilván nekem sem kolbászból van a kerítés, de én az EVE-t játéknak tekintem, így amit megkeresek benne ISK-t azt a saját szórakozásomra szeretném felhasználni (pl. új hajók, stb.). Azért nem szeretnék pl. NPC-zni, hogy befizessem a karakteremet.”

Henter: „A GTC ISK árának növekedése nem, míg a GTC valódi pénzért való megvásárlása az, ami befolyásolja a fenntartott karaktereim számát. USA site-ról vettem jóval olcsóbban a GTC-t, ám ezzel a 60 napos váltással jócskán megemelkedett a fenntartási költség.”

7, Mi a véleményetek az időnként felmerülő utópisztikus ötletről, miszerint minden magyar játékosokat egyetlen corp zászlaja alatt kéne egyesíteni?

Adamus: „Réges-régen, egy messzi-messzi Adamusban ez a láng sokáig égett, de aztán rádöbbent, hogy a történelem csak ismétli önmagát.”

Krisz: „Én már nem hiszek benne. Az eddigi tapasztalataim azt mutatták, hogy fél éves szinten össze lehet hozni egy nagyobb társaságot, akik ki tudnak maguknak tűzni egy célt, amiért együtt is tudnak dolgozni, de hosszútávon sajnos ez az embermennyiség képtelen együtt működni. Az ok egyszerű: a különböző játékstílusok nem férnek meg egymással. Sajnos, a magyar játékosok jelentős többségéből hiányzik a kompromisszumkészség, ami idővel egyre több és több feszültséget gerjeszt. Úgy gondolom ezt a fajta álmot nem is szabad már erőltetni, a hasonló gondolkodású, habitusú emberek előbb-utóbb egymásra találnak, és ők már alkothatnak egy közösséget, de egy nagy magyar corp egyszerűen utópisztikus gondolat. Mindig szét fogja valaki, vagy valakik tépni. Az okot vagy az indokot idővel le lehet gyártani hozzá.”

Henter: „Az ötlet ma is megvalositható lenne, ám a magyar corpok es játékosok között levő ellentétek ezt teljesen lehetetlenné teszik. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az idősebb játékosok, a GTC változások miatt folyamatosan, egymás utan adják el a karaktereiket, így csökkentve ezzel a a community-ben levő tapasztalt dudek számát.”

8, Mit gondoltok az EVE politikájáról? A „nagyhatalmakkal” kapcsolatban van valami véleményetek?

Adamus: „Ez is olyan, mint a valóságban, a karizmatikus és, vagy mások befolyásolására képes emberek egy idő után hatalomra jutnak, vagy nem, de általában nagy mennyiségű ember tömeget tudnak mozgatni saját terveik szerint. Amíg van utánpótlásuk hasonló gondolkodású vezető emberekből, addig működik a rendszer. Mi már láttunk egymás után összeomló hatalmakat, amikben a vezetés elvesztette a hatalmát, vagy maga a vezetés szűnt meg létezni. Nagyon szép esettanulmányokat lehet össze szedni ebben a játékban ezeknek a dolgoknak a működéséről, de ez van akit érdekel, és van akit egyáltalán nem. Jelenleg mi a GBC névre hallgató nagyhatalmi blokk tagjai vagyunk. A GBC - Greater Bob Community nem más, mint a Band of Brothers PvP szövetség köré gyűlt, különböző baráti szövetségek embertömegének összessége. A New Eden többi részén formálódott szövetségek fiatalok és tapasztalatlanok. Az egyetlen ami összetartja őket, az a BoB elleni gyűlölet. Jósolni, pontosan megmondani nem lehet. Találgatni esetleg, de minden a játékosokon múlik, ugyanúgy, mint a valóságban, csak ott már élesben.”

Krisz: „Tartózkodnék, épp harcolunk..”

Henter: „Jelenleg az Eve politikája a stagnálásról szól. A powerblokkok nem igazán mozognak, kivéve a Molle által meghirdetett MAX-ot, ami rendesen felkavarta az északi Napland-et. A jelenlegi Morsus Mihi szokatlanul heves ellenállását egyelőre nem törték még meg a BoB és szövetségesei. Itt elhúzódó állóháborúra lehet számítani, erős veszteségekkel mindkét oldalon. Az általuk hagyott űrben olyan kisebb alliance-ek veszik át koncot, akik a maguk erejéből nem rúghattak volna labdába az több erős északi alliance-t tömörítő szuperhatalommal szemben. A goonok számban megfogyatkoztak s megálltak, míg az oroszok is csak helyi jellegű csetepatékban vesznek részt. Kíváncsi vagyok, mi lesz a nagy orosz szövetségekkel a következő patchben érkező holdbányászat változásai által, megfelelő ISK alapot fognak-e szolgáltatni a vezetőségnek továbbra is. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy az elkövetkező patch-ek több alliance sorsát is befolyásolni fogjak, így sok háború nem a csatamezőn fog eldőlni, hanem azon fog múlni, hogy ki alkalmazkodik jobban az elkövetkező változásokhoz.”

Hozzászólások:

Bejelentkezés