A Tieriev űrzseb

A Tieriev űrzseb

A Tieriev rendszer a Caldari Állam ellenőrzése alatt áll, de teljesen körülveszi a Gallente Föderáció. A gallente-caldari háború alatt a rendszer birtoklásáért számos csata folyt, de a Föderációnak egyik esetben sem sikerült annektálnia. Azt viszont megtehették, hogy elfoglaltak egy nagyobb szomszédos rendszert, és innen kiindulva a Tieriev összes szomszédját telerakták kisebb katonai támaszpontokkal, amik segítségével tökéletesen elszigetelték azt, a Caldari Állam többi részétől. A háború óta eltelt idő alatt, a gallente rendszerek teljesen átlagos kolóniákká és településekké fejlődtek, így a Tieriev most magányos caldari csónakként lebeg a gallente óceán közepén. Ugyanez idő alatt a caldarik a Tierievet egy gigantikus katonai támaszponttá alakították, melyhez az egyetlen útvonaluk egy direkt ugrókapu volt, ami a rendszert caldari űrhöz csatolta. Ez okból kezdték el „Tieriev űrzseb”-nek csúfolni. Most, hogy a két állam kapcsolatában folyamatos javulás mutatkozik, a rendszer lassacskán egy jelentős kereskedelmi központtá válik.

Ez a folyamat az elmúlt évtizedben kezdődött, mikor a felek megállapodást kötöttek arról, hogy a Tierievet összekötik néhány környező gallente rendszerrel. A rendszer ezután a gallente és a caldari birodalmak közti egyik legnépszerűbb kereskedelmi útvonallá vált, mert jóval rövidebb és biztonságosabb volt, mint a Határvidéken átvezető hagyományos útvonalak.

A megnövekedett kereskedelmi és átmenő forgalom viszont a kereskedelmet felügyelő Caldari Vámhatóságok helyi képviselőit késztette gondterhelt fejvakarásra. A problémájuk oka szintén a Tierievet megnyitó megállapodásban volt, ami nagyon határozott volt a rendszer közvetlen környékén állomásoztatható caldari, illetve gallente hadihajók – alacsony – számát illetően. Így hát a vámhatóságnak nem maradt más lehetőségük, mint a küszködés a folyamatos emberhiánnyal. A caldarik megpróbáltak úgy úrrá lenni a helyzeten, hogy azokban a Caldari rendszerekben, ahová a Tieriev-ről el lehet jutni, rendszeresen szúrópróbaszerű razziákat tartottak, de ez a kezdeményezésük eléggé korlátozott sikerrel járt.

Végül a Vámhatóság kitalált egy sokkal ígéretesebbnek tűnő megoldást. Időszakos vámvizsgálati jogosítványokat kezdek el árulni független kereskedők és zsoldosok részére, ezáltal olyan módon sikerült megnövelniük a környéken levő hadihajók számát, hogy – mivel ezek nem a birodalmak hajói voltak – nem ütköztek bele a szerződés előírásaiba. A caldarik biztosak benne, hogy mindig lesz kellő számú önkéntes vámos, tekintve, hogy azok részt kapnak a csempészek bírságolásából befolyt összegből. Ebben a formájában a Tieriev kísérlet már zajos sikert aratott, olyannyira, hogy a módszert a többi birodalom is elkezdte utánozni. Mindannyian felismerték ugyanis, hogy ez egy olcsó, de hatásos módja a külső világok felől a civilizált világokba érkező csempészek egyre növekvő áradatának a csillapítására.

Hozzászólások:

Bejelentkezés