Interjúsorozat #6: Pangalactic Punks n' Playboys

Interjúsorozat #6: Pangalactic Punks n' PlayboysSziasztok Srácok! Kezdjük mindjárt egy alap kéréssel. Mondjatok magatokról pár szót. Milyen posztot töltötök be a cégben és kik is vagyok a valós életben?

Agyban Nagy: A cégbeli posztom pontosan a 13. grunt :) Ugyanakkor elég fontos vagyok, mert mint vérbeli falcon pilóta mindig a legkritikusabb pillanatban tűnök el AFK-ra.
IRL programozó vagyok, abban a szerencsés helyzetben, hogy a feleségem is MMO-zik, ezért hagy engem játszani.

Nauru Simpox: Én köszönöm a megkeresést!
Akkor sorrendben. Posztom igazából úgy gondolom nincs a klasszikus értelemben véve... szóval nem vagyok direktor, de igazából úgy gondolom, hogy számít a véleményem (bár bölcs vezetőnk olyan utat mutat mindannyiunk számára ami csak a legkevésbé szorul tanácsadásra), szoktam FC-skedni, romaingokat szervezni, levezetni.
Segítek az újoncoknak ha van egy kis időm. Megpróbálok minél több dologba belelátni. Ha jobban ráérek a xar melót elvégezni amihez általában nincs senkinek kedve. :)
Real life... nős vagyok, van két kislányunk, egy multinál dolgozok mérnök informatikusként.

Az emberek cégen belül nagyon különbözőek, gondolkodásmódunkban is fellelhetőek alkalmanként éles ellentétek. Igazából úgy gondolom van egy ugratottak és egy ugratók klikk. A ugratottak csoport tagjai általában azok akiken megérezzük kicsit a fáradságot és kiszívjuk a vérüket... Az ugratók köre ennél sokkal tágasabb, igazából ebbe mindenki beletartozik, nem nagyon tudnék olyat mondani a cégen belül aki ne tett volna már egy-két csípős megjegyzést. Persze ehhez hozzátartozik az, hogy ez nálunk abszolút baráti hangnemben történik és igazából vérre menő vitatkozás nem is nagyon volt. Ha esélye lenne egy ilyennek, akkor szerintem a céges tagságával játszik az illető. Nálunk tényleg alap mottó, hogy szórakozni logolunk be és nem dolgozni. Szórakozáshoz pedig hozzátartozik a ventrillos viselkedés is.
Ja és kiemelném a nyugdíjas korosztályt is. Isten éltessen 90. születésnapodon Rhama! (Megkésve bár, de annál nagyobb szeretettel kívánjuk mi is! – a szerkesztőség)

Yago Yuhn: A játékban én vagyok a Punkok vezetője, a valós életben pedig az építőiparban melózom a tápláléklánc legalján.

Nomore Telindus: Nomore Telindus vagyok, 32 éves, a PPP egyik alapítója. A fedőfoglalkozásom informatikus, de valójában az életben csakúgy, mint a játékban, leginkább "mindenfélével" szeretek foglalkozni.


Hogy ismerkedtetek meg a játékkal? Mi volt ami megfogott benne?

Nauru Simpox: Konkrétan az EVE-el való megismerkedés nem volt nagy mérföldkő, ugyanis előtte már jó pár MMO-t kipróbáltam. A legutóbbi ez előtt a Vanguard volt ami a kezdeti nagy sikerből mocskos nagy bukás lett. Ekkor döntöttem úgy, hogy – bár az a társaság akiket ott hagytam tényleg nagyon jó fejek voltak – nekem valami olyan MMO kell ami kiforrott, normális fejlesztések vannak, játszható és nem unja halálra magát az ember. Hála istennek sokan jöttek át EVE-ezni közülük!!!

Yago Yuhn: Néhány haverom sokáig nyüstölt, hogy próbáljam ki. Később volt egy kis balesetem, és mivel nehezemre esett a járás, kipróbáltam. Megkedveltem hamar, mert űrbimmbumm, ráadásul más játékosok orra alá törhetek borsot, itt nem csak egy program ellen küzdök.

Nomore Telindus: Az egész egy borzasztó unalmas helyettesítéssel kezdődött. Miután kiolvastam a netet elölről, majd hátulról is, valami játékoldalon megláttam az EVE reklámját. Soha nem szerettem a mész&lősz játékokat, viszont a pszichológia mindig is vonzott, ezért a játék azonnal rabul ejtett.

Agyban Nagy: Valamikor 2005 tájékán elkezdtem egy trialt. Sem a HUN csatornát, sem a magyarokat nem találtam meg valamiért, valamint akkor még nagyban Silkroadoztam, és állítottam, hogy MMO-ért pénzt nem áldozok, emiatt a 2 hét trial lejártakor hagytam az egészet a fenébe. Aztán 2006 őszén egy tokaji borkóstoló alkalmával összefutottam Gazenberggel, aki akkor már játszott, akkor kezdtem egy új trialt, azóta játszom kisebb-nagyobb megszakításokkal.
Ami megfogott a játékban, a sokszínűsége. Akármerre nézel, mindig találsz valami újat, amit még nem próbáltál.


Magam részéről - és most szégyellem magam - nagyon keveset tudok a Pangalactic Punks n' Playboys-ról. Kérlek meséljetek a corpotokról.

Yago Yuhn: Több mint két éve alapítottuk a céget, Április elsején természetesen. Majdnem két esztendeje egy Irmalin nevű lowsec rendszerben élünk, más magyar és külhoni cégekkel együtt. A PvP arcok szerint kerbírek, a kerbírek szerint pedig elvtelen kalózok lennénk, de mi valójában azok vagyunk, akiket ez nem érdekel.

Nomore Telindus: A PPP alapvetően baráti társaság, nem EVE-es értelemben vett cég. Kicsiben kezdtük és most sem célunk a világuralom. Székhelyünk a tejjel-mézzel folyó Irmalin, tagjaink kiválasztásában pedig csak IRL szempontok vezérelnek minket.

Agyban Nagy: Én még csak fél éve vagyok tag, szóval sokat nem tudok mondani, csak annyit, hogy a cég a mókára épül. Minél kevesebb kötelezettség, minél több fun.

Nauru Simpox: Ha itt most belemennénk a részletekbe akkor először engem aztán Titeket kellene likvidálni :) Mint már említettem alapkő a cégnél az, hogy nem munka, hanem szórakozás az EVE.
Kalóz cég vagyunk a szó szoros értelemben. Nem akarjuk megváltani az univerzumot, ezt meghagyjuk másoknak, de a sápot azért levesszük. :)
Kilőni valakit vagy csak egyszerűen borsot törni az orra alá minden punknak úgy gondolom önfeledt szórakozás. Sokáig emlegetjük azokat akik szembeszállnak velünk vagy neadjisten próbálnak elszaladni csak nem sikerül és a pukk után levelet ír (általában a kedves mamát is megemlíti) vagy csak tudatja a local-on, hogy mennyire örült, hogy beugrottunk.
Soha nem kérünk semmiért elnézést, de rinyálni sem szoktunk, ha olyan képtelen helyzet rukkolna elő, hogy mondjuk mi jövünk ki vesztesen egy ütközetből.
Ja és sokan közülünk ittasan ülnek a volánhoz. :) Sokszor csörömpöl az üveg vagy nyílik a dobozos sör tudatva másokkal a ventrillon keresztül, hogy szomjasak vagyunk. :) (Egyébként tényleg... egy-egy roaming nálunk olyan mintha lemennénk a kocsmába.)

Judyt: Halkan megjegyezném, hogy ez a Bushidoban is így volt! :) De van egy olyan érzésem, hogy más corpoknál is hasonló a helyzet…


Corpszinten mik a terveitek a közeljövőre nézve?

Nomore Telindus: Fontossági sorrendben: nagymellű szőke corptagok, sör, pálinka.

Agyban Nagy: Erről nyilatkozzon az, akinek van fogalma róla. :)

Nauru Simpox: Asszem most májusra van megbeszélve egy sörözés de meg kellene nézni a naptáramat... Remélem nem értettem félre a kérdést. :)

Yago Yuhn: Még több milliárd (a tagságnál elvárás a kapzsiság, a vezetőségnél veleszületett tulajdonság), még több meglékelt bárka. Szeretnénk megnyerni az aktuális háborúnkat, utána pedig megyünk vissza harcolni szövetségesünk a HUN oldalán.


Mi vonzott Titeket ehhez a céghez? Miért ezt választottátok?

Agyban Nagy:
1. Társaság, bár tulajdonképpen csak egy embert ismertem innen.
2. Low-sec: jóval kevesebb kötelezettséggel jár, mint 0.0, lehet PvP-zni, de az esetek többségében megválaszthatom, hogy kivel-mivel akarok.
3. Mérhetetlenül megutáltam a 0.0-ás beltezést, és azért 0.0 jó részén ez az egyetlen pénzkereseti forma.

Nauru Simpox: A pénz... egészen konkrétan... nálunk mindenki milliárdos.

Judyt: Igazán tudlak Titeket irigyelni! :)

Yago Yuhn: Eleinte a Wings of Turul tagja voltam (amit remek cégként ismertem meg), de később éreztem, hogy nem pont ez az amire vágyom. Körülnéztem alkalmas céget keresve, de egyszerűbb volt létrehozni egyet. A legtöbb társaság egy cél felé törekszik és téglánként építi fel önmagát. Mi csak ástunk egy gödröt és a többit rábíztuk a gravitációra. Még a nevünket is fordítva hoztuk össze, először vala a ticker: PPP (a három legfontosabb dolog ugyi) és úgy kerestünk hozzá nevet. Aki szeret lövöldözni, meg a sok ISK-et és bírja az ugratást, meg az elborult ötleteket, az gyakran nálunk köt ki.

Nomore Telindus: Miután az ASCN vs BoB meccs véget ért és a nagy magyar összeborulás szétszéledt, unatkoztam és elegem volt a vég nélküli költözésekből. Kapóra jött egy olyan cég, ami épp akkor alakult, normális arcokkal és nem tervezett nomád életet.


Mi a véleményetek az oldal régi-új arculatáról? (Tudom, ez régebben aktuálisabb lett volna!)

Nauru Simpox: Feltettünk egy új banner-t és ez mindenkinek tetszik de egyébként sok változás nem volt... gondolom itt a ppp.vidin.hu-ra gondolsz... vagy nem?! :D

Yago Yuhn: Lehetne csecsásabb. Az új képgaléria pedig kissé szokatlan még. De az interjúsorozat változatlanul remek! ;-)

Judyt: Köszi Yago! De ez nem csak az én, hanem a válaszolgató pilóták érdeme is!

Nomore Telindus: Mivel én Lynux-al (gyk: karakteres böngésző) is vígan elnetezek, az arculat nem sokat nyom a latban.

Agyban Nagy: Tulajdonképpen nem látok sok különbséget, mert én elsősorban a fórumra járok, bár ezt gyakran megbánom. :)


Mit tanácsolnátok a kezdő játékosoknak?

Yago Yuhn: Ha valaki egyedül szeret játszani, akkor fölösleges EVE-eznie, inkább próbáljon ki mást. Előbb-utóbb valami rosszarcú megtalálja a módját, hogy akár hájszekben is kiszúrjon vele, az meg ugye frusztráló. Ha megtetszik ez a játék, keressen mihamarabb egy társaságot, akikkel jól kijön (ez lehet empire cég is) és kezdjenek közösen valamit! Ebben a játékban pont az a szép, hogy együtt lehet csinálni (beleértve az ellenfeleket is) más emberekkel.

Nomore Telindus: Az EVE egy közösségi játék. Az SP, az ISK, a killek semmit sem érnek, ha nincs egy jó társaság, ahol ezeket ki lehet élvezni.

Agyban Nagy: Minél hamarabb csatlakozzon egy corp-hoz, és hagyja a fenébe high-secet. High-sec halott dolog az EVE-ben, tulajdonképpen majdnem mindegy, hogy low-sec, vagy 0.0, csak közösségben legyen másokkal, szokjon bele a PvP-be, és ne féljen hajót bukni, ha a helyzet úgy hozza. Én személy szerint is túl sokat töltöttem high-secben, ez szerintem mindenkinek ellenjavallt. :)

Nauru Simpox: Pénzszerzési lehetőségekről nem szeretnék írni mivel nem tudom, hogy kell csinálni én csak találom az ISK-t itt-ott...
Egyébként két csoportra bontanám őket. Az egyik csoport lenne az akik antiszociálisak és megpróbálják maguk megoldani a dolgokat... nekik annyit javasolnék, hogy nagyon jó ötlet, sok sikert és majd találkozunk az egyik kapun...
A másik csoport meg lenne az aki az MMO-ból érti a multiplayer kifejezést. Igazából az, hogy melyik corp-hoz csatlakozol (onnantól kezdve, hogy nem a PPP) igazából mindegy a nagybetűs LÉNYEG, hogy minden egyes fejlődési szakaszban van mit tenni egy cégen belül. Had éljek egy példával... mondjuk van nekünk egy station-ünk ami felé tart egy vödör BS, hogy jól lezúznak minket... egy kezdő játékos is tud értékes segítséget nyújtani annak ellenére, hogy nem tudja sebességbe rakni a BS-t. Ki kell menni mondjuk egy shuttle-ben scout-olni (Felmérni a űrt, hogy van e ellenség pl. a kapun. Jelen esetben ide értek-e már? – szerk.).
Szóval minden (karaktergeneráció időpontjától független) karakter ha akar tud játszani ezzel a játékkal úgy és abban a formában amit megálmodott magának amikor pálcát tört az EVE mellett.

(Ja és még annyi, de ez már nem ide tartozik: Yago emlitette, hogy ha válaszolok utalsz 100 millát. Szóval erre akkor igényt is tartanék...)

Judyt: Asszem rossz hírt kell közölnöm. Sajnos félre értetted amit Yago mondott. Ha válaszolsz, ő kap 100 millát. :P


Köszönöm a válaszokat Srácok! Jó repülést Nektek!
Yago Yuhn: Mi is köszönjük! Jó szelet mindenkinek! És persze tartsátok szárazon a puskaport!