#Közösség
#Közösség
#Könyvajánló
Frank Herbert - A Dűne

A Dűne egy bolygó, melynek a nagy felülete (meglepetés!) sivatag és a neve amúgy Arrakis

A távoli jövőben játszódik a sztori, van űrhajó, lézer és pajzs. Az első rész - amiről tudok véleményt alkotni - izgalmasnak is mondható. Szerintem inkább közelebb áll a Gyűrűk Ura és egy szociológiai esettanulmány kombinációjához, de ezt csak a fantasy undorom mondatja velem. Érdekes, ahogy az emberek krízis helyzetekre történő szélsőséges reakcióit (vallás, könyörtelen erőszak,...) boncolgatja, némi dráma kötelékében.

A 2003-as kiadás bár 400+ oldal, a betű mérete alkalmassá teszi buszon, vonaton vagy ágyban történő fogyasztásra. Azoknak tudom ajánlani, akik nem félnek egy sci-fi - fantasy egyvelegtől, nem őrjöngnek, ha a fél stáb elhullik a könyv végére és kibírják, hogy a történet felvezetője 200 oldal és csak pár nap telik el.

Gondolom ez egy elég alap mű a sci-fi falók számára, de én pl. csak a Ra1, TibSun áradatában futottam össze gyerekként a Dune2000, majd Emperor: Battle For Dune stratégiákkal, az utóbbi jelenleg is az egyetlen játék amiért pénzt adtam ki az EVE-en kívül.
Mivel az agyam eléggé ráállt a vizuális dolgok megjegyzésére, a 2000-es "friss" Dűne film emlékei mellett nem igazán gondoltam volna, hogy valaha is érdekelni fog a háttértörténet. Még most is, több mint egy évtized távlatából - úgy forgattam a könyv lapjait a kezemben, hogy be-be villant a film egy-egy oda illő jelenete. Ez lehet valaki szerint áldás, és csak dicsekszem, miközben valaki szerint átok és legszívesebben kimosná az agyam < 3 ... de engem csak szimplán zavar. Na mindegy is. Csak a Christin által beágyazott képre próbálok ellenérvül szolgálni: nem csak a filmek tehetnek az üres buborékokról


Ha sikerült már jó sok olvasó kedvét elvennem végre, akkor íme egy kis érdekesség, hogy mit is hagyott hátra a "Dűne":
http://www.imdb.com/rg/VIDEO_PLAY/LINK//video/imdb/vi2315103001/

Ismerős, mi?
#Közösség
#MindenféleFasság
Még az első Dune könyv közepén nem tudom eldönteni, hogy ajánljam-e abban a témában vagy mi, de ez a rész hatalmas volt