A Captain’s Quarters és az új NPE - Interjú CCP Chiliad-dal

A Captain’s Quarters és az új NPE - Interjú CCP Chiliad-dal

Ha még emlékeztek, volt nekünk pár kérdésünk a CQ-val és az új NPE-vel kapcsolatban.

Végre itt vannak a válaszok is:

Aki kérdez: EVE Hungary

Aki válaszol: CCP ChiliadEVE Hungary: Köszönjük, hogy bokros teendőid közepette időt szakítottál a kérdéseink megválaszolására.

CCP Chiliad: Számomra a megtisztelő, hogy válaszolhatok a kérdéseitekre, sajnálom, hogy csak most jutott rá idő. 


EVE Hungary: Elég jó a választék már most is a játékban megtalálható italokból (pl.: Chanounian Wine, Zydrine Wine, Zydrine Burn, Liberation Elixir, Quafe Ultra stb.) Hozzájuthatunk-e majd ezekhez bárokban, kocsmákban, vagy a saját „Captain’s Quarters”-ünkben?

EVE Hungary: Áthívhatom majd az altom, bejöhet-e majd egy agent, egy magas standinggel rendelkező kapcsolatom, vagy esetleg pár exotic dancer a saját „Captains Quarters”-embe?

CCP Chiliad: Van egy hosszú listánk arról, hogy mi mindent szeretnénk megvalósítani a „Establishments”-ben, ami tulajdonképpen a mostani CQ fejlesztésének következő állomása lesz. Ivászat, táncosok, agentek, boosterek, még integráltabb játékmenet és még sok minden más is szerepel ezen a listán. Még nem végleges hogy ezeket milyen sorrendben fogjuk megvalósítani, ez rengeteg ötlet és design ami sajnos nem fér bele egyetlen kiegészítőbe. De minden esetre feljegyeztem az ital-listás kéréseteket is. :-)


EVE Hungary: A hajóváltások, például a mikor a kapszula kikerül az egyik hajóból és bekerül egy másikba, kapnak valamiféle animációt?

EVE Hungary: A be-dokkolás és a ki-dokkolás kapnak valamiféle animációt, vagy meg kel elégednünk a klasszikus: „fekete kép, loading” felirattal?

EVE Hungary: Amikor a klónozó állomásra kerülünénk, egyszerűen csak „felébredünk” a saját Captain’s Quarters-ünkben? Esetleg lesz erre valamilyen új (átvezető)animáció?

CCP Chiliad: A különböző átvezető animácók, mint pl.: belépés a játékba, beszállás a podba, kiszállás a podból és a podolásból eredő halál mindegyikével szerettünk volna elkészülni az első Incarna kiegészítő megjelenésére (ami most jelent meg nem is olyan rég), de sajnos nem jutott rá elég időnk hogy elkészítsük. Ezek az átvezető animációk a későbbiekben lesznek hozzáadva a játékhoz, most hogy már a karakterek „testet öltöttek” és az állomás-belső is megvalósult.EVE Hungary: Lesz-e lehetőség kapcsolatba lépni a különböző agentekkel, hogy atmoszférája is legyen az állomásnak? Például, lesz-e lehetőség hogy találkozzunk (egymással vagy az agentekkel) a kantinban vagy az állomáson? Esetleg, lesz-e lehetőség arra hogy (mint a Mass Effect-ben) a küldetések dinamikusan változzanak, ne mindig ugyan azt a küldetést csinájuk végig újra és újra 15x egymás után? Lesznek olyan küldetések amik az állomáson játszódnak (természetesen a saját szobánkon kívül)?

EVE Hungary: Lesz-e lehetőség hogy dekorációkat helyezzünk el a szobánkban, mint pl.: plakátok tornagyőzteseknek járó trófeák, képek, esetleg néhány EON-os poszter?

CCP Chiliad: Ezeket a lehetőségeket szeretnénk alaposabban megvizsgálni, különös tekintettel a CQ jövőbeni fejlesztéseire. Ebbe beletartozik az is, hogy képesek legyünk másokat is meghívni – beengedni a saját szobánkba, nagyobb és még extravagánsabb „upgradelt” CQ-t hozhassunk létre, és hogy szobánkat különböző módokon alakíthassuk. Ezek az ötletek akkor kerülnek a tervezőasztalra, amikor elégedettek leszünk az „alap” CQ-val és az első többjátékos módú helyekkel (Establishments), mint például a bárok.

Más funkciók, mint pl. az elérhető információk nyomonkövetése a CQ-ban található fő-kijelzőn, ki fognak bővülni. Ilyen lesz pl. az is hogy a különböző piaci változásokat nyomon követhessük egy-egy termék esetében.CCP Chiliad: A legfontosabb jelenleg az, hogy folyamatosan figyelünk az EVE játékosok igényeire ezen a téren, és ennek megfelelően alakítjuk ki a fontossági sorrendet azon a nagyon hosszú listán ami a design lehetőségeket tartalmazza.


EVE Hungary: Lesz lehetőségünk „futni” hogy gyorsabban haladhassunk az Incarnában?

CCP Chiliad: Jelenleg meg vagyunk elégedve a séta sebességével ami a CQ-t illeti. Nagyobb területek esetében (Establishments) ez a sebesség lassúnak tűnhet, ezért amennyiben arra szükség lesz, lehetőve fogunk tenni egy gyorsabb mozgási lehetőséget is (kocogás).


EVE Hungary: Lesznek póker asztalok a CQ-ban? Lesz bármilyen online póker szoba?

CCP Chiliad: Az első mini-game az Establishments-ben a Slay lesz. De annyit elárulhatok, hogy mi is nagy póker rajongók vagyunk. Csak kevés szebb dolog van annál, mint amikor lehetőséged nyílik feltenned az Abaddonod kulcsait vagy a Tempested egy high stakes (nagy tétek) póker játszmában egy füstös kis bár egyik sarkában. Csak a győzelem jöhet számításba!EVE Hungary: Lesznek-e új tutorial küldetések az új játékosoknak, hogy a jelenleginél alaposabban- jobban megtanítsák őket a játék alapjaira? Mint pl az agentezés, bányászat, gyártás stb...

CCP Chiliad: Ezen a nyáron arra öszpontosítunk, hogy könnyebben megismerhetővé tegyük az EVE világát és az új Captain's Quarters-t. A régebbi tutorialok, habár alkalmasak voltak a feladatra, de sok esetben nehéz volt megérteni, néhol pedig túlságosan le voltak egyszerűsítve. Azt szeretnénk elérni, hogy az új, kezdőknek szóló küldetések könnyebben követhetőek és érthetőbbek legyenek és inkább a gyakorlat megszerzésére öszpontosítsanak mint sem kisregények olvasására. Többek között ezért is hoztuk vissza Aura hangját. Hozzáadtunk számos hasznos képanyagot és lerövidítettünk számos túlságosan is hosszú , kezdőknek szóló küldetést (lásd pl.: a „Skill Training”-ról szólót). A különböző „Career” küldetéseket is sokkal könnyebb megtalálni, és ezek által jobban megismerhetünk egy-egy „foglalkozást”.EVE Hungary: Lehetséges lenne a „Buddy program”-ot úgy alakítani, hogy a meghívott játékos egy mentort választhasson, és ha a mentor úgy dönt, kifizethesse a „tanítvány” első hónapját PLEX-szel?

CCP Chiliad: A mentor mindig dönthet úgy, hogy egy plex-re elegendő ISK-val segíti a „tanítványát” aki ez után már önmaga is megveheti a PLEX-et a market-ról. A „Buddy Program” legutóbbi változtatása (újdonsága) pedig azt is lehetővé teszi, hogy ne játékidőt kapjon a mentor, hanem „visszakaphassa a befektetett” PLEX-et, ha az általa meghívott tanítványa előfizet (Trial-ból, Full Accountra vált).


EVE Hungary: Mik azok az újdonságok amik még jelentősen befojásolhatják a „New Player Experience”-t (NPE) azaz: az új játékosok játékélményét ?

CCP Chiliad: Két új és kifejezetten hasznos dolgoról nem esett még túl sok szó. Először is: megújítottuk a „toborzó” rendszert (Recruitment system). Ez abban nyilvánul meg, hogy most is létrehozhatod a kívánt hirdetést (mint ahogy eddig korábban), de most már megadhatsz egy toborzó csatornát is és egy a toborzásért felelős személy (karakter) nevét is.
CCP Chiliad: Ez reméhetőleg egyszerűbbé teszi majd hogy a céget keresők könnyebben megtalálhassák a cégeteket (feltéve hogy hirdettek és van tagfelvétel :-) ). A cégkereső által adott eredmények most már a saját ízlés (és igény) szerinti sorrendben listázhatóak. Mindemellett lehetőség van a korábbi hirdetések, (még a lejártuk előtti) meghosszabbítására, ezzel is megkímélve magunkat attól hogy minden héten újra és újra kelljen „körmölni” a hirdetéseket.

A másik, sokak által régóta hiányolt funkció az „Agent Finder” (agent kereső). Ennek segítségével sokkal könnyebben kereshetünk érdeklődésönknek (na meg persze standingunknak és felszerelésünknek) megfelelő agentet.
CCP Chiliad: Ez utóbbi két újdonság is elérhető az új Captain’s Quarters –en keresztül.


EVE Hungary: Köszönjük az interjút!

CCP Chiliad: Én köszönöm a lehetőséget.