Egy kis EVE történelem - Band of Brothers (BoB)

Egy kis EVE történelem - Band of Brothers (BoB)

Hol is kezdjem... annak, aki régi játékos, nem igazán kell ezt a szövetséget bemutatni, ugyanis 2004 óta létező PVP szövetségről van szó, amely 2009-ig (más formában tovább) rettegésben tartotta az ellenségeit.

A BoB főnöke SirMolle volt, aki egy középkorú, karizmatikus személy, ráadásul nem elég, hogy bölcsen irányította a társaságot, hanem még kiemelkedő képességű FC is volt.

A BoB komoly háborúk megvívása után 2005-ben beköltözött Fountain, Delve, Period basis régiókba, amelyek onnantól kezdve az ő hazájuknak számítottak. Innen szövögették világhódító terveiket, ugyanis nem titkoltan azt tűzték ki maguk elé célnak, hogy az egész EVE univerzumot meghódítják. Ambiciózus terv volt, de nem kivitelezhetetlen, hiszen komoly PVP erővel rendelkezett a szövetség. Molle elismerte és tisztelte azokat az ellenfeleit, akik komoly teljesítményt mutattak fel ellene (HUN is hasonlóan járt anno), így szívesen fogadta sorai között ezeket a PVP beállítottságú játékosokat, amely következtében a szövetség folyamatosan erősödött, mind a sorkatonai állomány, mind FC-k tekintetében. A BoB-ba bekerülni igazi megtiszteltetés volt. Fountain és Delve amúgy az egyik leggazdagabb régióknak számított, így a hadi kiadásokat volt mivel fedezni, ez sem jelentett problémát számukra.

Ugyan hivatalosan anno a BoB szomszédságában élő ASCN (Ascendant Frontier) építette meg az EVE történelem első titanját, Steve-t, ami egy Avatar osztályú hajó volt, de olyan szóbeszéd járta anno, hogy a valóságban a BoB-é volt az első titan.

Ascendant Frontier (ASCN)


A 2005-ben megrendezett AT2 döntőjét pont az előbb említett két szövetség vívta, amelyet a BoB nyert. A tournament után nem sokkal a BoB belejött az ASCN tickerrel felszerelt hajók gyilkolászásába, eleinte be-betöréseket hajtott végre az Esoteria, Paragon Soult, Feythabolist birtokló szövetség területére, amit az ASCN nem nézett jó szemmel, így megtámadta TPAR-G-t (Period Basis), ahová minél több POS-t igyekezett lepakolni. Az ASCN ugyan létszám fölényben volt, de ennek ellenére nem jártak sikerrel. A POS-okat elbukták, majd végül BoB teljes offenzívára váltott ellenük. Ebben a háborúban született meg az EVE történelem első titan killje is, ugyanis Steve-t a BoB-soknak sikerült egy DD bevetése után aggróval kiszkennelniük és lelőniük. A CCP e jeles eseményt megörökítvén C9N-CC -ben egy emlékművet állított fel, így aki arra jár, megemlékezhet Steve-re.

A teljes történet angolul itt elolvasható: The Story of Steve

Ez a titan loss komolyan megrázta az ASCN morálját, ebben az időben ezek a típusú járművek még nem gomba módjára szaporodtak, kb. 2-3 ilyen hajó volt az egész EVE univerzumban, a flotta csatákat is 100-150-es BS flottákkal vívták.
A BoB szemszögéből az ASCN elleni háború sikerrel zárult, így a BoB már 7 régiót birtokolt (Fountain, Delve, Period Basis, Feythabolis, Esoteria, Paragon Soul, Omist). Mivel ez a terület lényegesen nagyobb volt, mint amit használni tudott volna, nagyon okosan renter programot vezetett be, így olyan entitások tudtak ennek hála 0.0-ban élni akik önerőből képtelenek lettek volna területet hódítani és megtartani maguknak. Csak egyetlen dolguk volt, a havi számlát időben ki kellett egyenlíteni és máris élvezhették 0.0 előnyeit. BoB így foglalkozhatott azzal, amit igazán szeretett: PVP-zhetett és a terület - amelyet meghódított -, folyamatos bevételt hozott a számára. BoB komolyan vette a területének védelmét, folyamatosan őrjáratokat vezetett keresztül a saját űrön, a betolakodást azonnal megtorolta és mivel az intel tökéletesen működött, a védelem rendkívül hatékony volt az egész általa kontrollált térségben.

Bár ez személyes vélemény, de az élet egy másik szövetség megjelenése előtt sokkal jobb volt az EVE-ben, ennek a szövetségnek a neve Goonswarm. Ez a szövetség 2006-ban jött létre és már a kezdetektől olyan mentalitást vallott, amely értelmében számára az jelentette a legnagyobb örömöt, ha valakinek nagy kárt tudott okozni, viszont nem számított ezt milyen módszerrel éri el. Ha kellett TS-t, fórumot, accountot törtek fel, semmi nem számított nekik és ezzel egy új stílust hoztak be a játékba, amit sokáig a CCP nem torolt meg, hiszen mindig arra hivatkoztak, hogy az EVE olyan játék, mint a valós élet.

Most, hogy már szó esett a Goonról, el is érkeztünk arra a pontra, amikor a Goonnak és a BoB-nak történelmi kapcsolata született, ugyanis ahogy írtam már, a Goonnak semmi sem volt szent. Így történt meg, hogy egy BoB-bal lefolytatott több csata után az egyik alkalommal a Goonosok nagyon aljas módon tetszésüket fejezték ki, amikor a tudomásukra jutott a BoB egyik FC-jének RL halála. Ez teljesen kiverte a biztosítékot a BoB vezetésénél (úgy gondolom joggal), így a BoB, ahol tudta ütötte-vágta a Goont. Ez végül is nem volt nehéz dolog, hiszen az egyik oldalon a veterán, harc edzett PVP játékosok álltak sok pénzzel, technikával, a másik oldalon az ugyan létszámilag sokkal nagyobb, de tapasztalatlan pilóták olcsó hajókban. A helyzetet megbonyolította, hogy a BoB a múltban sokat harcolt északon, akikkel a diplomáciai viszonya még mindig problémás volt, valamint a keleten élő oroszok (RED Alliance) is szívesen látták volna a bukását. Így esett meg az a helyzet, hogy - látva a lehetőséget -, a Goont ezek az entitások felkarolták. A Goont egyfajta hús pajzsnak használták fel, hadd potyogjanak, de ők ezt élvezték. A BoB ellen összefogó erők száma napról-napra emelkedett, hamarosan várható volt az egész EVE-t érintő első "világháború".BoB vs mindenki 

BoB-ot alapvetően nem zavarta a várható háború, hiszen szerettek harcolni, várták az újabb kihívást. Maguk mellé gyűjtötték barátaikat (GBC - Greater BoB Community - Nagy BoB közösség) és készültek a háborúra. Az ellenfél közel 10-12-szeres túlerőben volt, de ez mit sem számított. Sajnos CCP ebben az időben végrehajtott egy-két játék mechanikai változtatást, amit nyilván mind a két fél másképpen értékelt. De el kell ismerni, hogy titanokkal kuglizni az ellenfeleket a POS alól - amit Molle sokszor szeretett alkalmazni -, szúrja az ellenfelek szemét. 
Ebben az időben jó magam is először a TSC (The Sphere Confederation - az első magyar alliance az EVE-ben), majd később a HUN zászlója alatt, a GBC részeként már részt tudtam aktívan venni a harcokban.
Szóval a lényeg, az időzítés nem volt szerencsés. De ezt leszámítva az ellenfelek okosak voltak és több frontos háborút indítottak a BoB területek ellen. És bár sokáig sikerült ellenállni a hónapokon keresztül tartó harcok alatt, érezhető volt, hogy ezt nem sokáig fogják a védők bírni energiával, így egy okos stratégiai húzással a hadvezetés feladta az összes ASCN-től elhódított területet, ezzel már csak az ősi BoB-s területeket kellett védeni. A visszahúzódással kis időt nyertek, bár nem túl sokat, ugyanis a nem védett területeket hamar átlőtte az ellenfél és megindultak tovább előre.
Először Fountain (főleg Mostly Harmless-nek köszönhetően) és Period Basis esett el, ezzel persze könnyebé vált a védekezés, hiszen kisebb volt a védendő terület. De sajnálatos módon ez egyik komoly csatlós, a Mercenary Coalition (MC) úgy döntött, oldalt vált, hiszen ők "többet fizettek". Az utolsó hónapokra már csak az igazi fanatikusok harcoltak a BoB területekért, viszont mi élveztük ennek minden egyes másodpercét.

 

 

Persze sok veszteséget kellett elkönyvelni, de sosem felejtem el, hogy szinte 24 órában mentek az op-ok, a vesztett csaták után sem dőlt senki a kardjába, leírta a veszteséget, elő kapta az új hajót és 1 órával később már ismét a fronton volt. Volt olyan srác, aki TS-en engedélyt kért Molle-tól, hadd menjen el aludni, mert már 25 órája fent van, tucatnyi POS-t töltött vissza és kicsit fáradtnak érezte magát. Természetesen elzavarták aludni.

a00f81545eb53353926389ea5a170f0cc67d4ed9

A következő terület, ami elbukott Querious volt, így már csak Delve volt hátra. Delve-ért viszont, szinte minden egyes station-ös rendszerért komoly harcokra kényszerítettük az ellenfelet, több száz hajóval fizettek minden egyes győzelemért. Egy-egy jól sikerült csapda alkalmával volt, hogy 2-300 hajót pukkantottak el a titanok egy gombnyomásra. Emlékszem olyan fleet összecsapásokra, amikor 70-80 percig folyamatosan ment a target hívás, volt amikor az FC két hívás között kellett vizet igyon, mert kiszáradt a szája. Minden erőfeszítés ellenére is folyamatosan szűkült a BoB űr, a végén már csak az NPC core rendszer, valamint a körülötte lévő pár rendszer maradt meg.

Az egyik ilyen kulcs rendszer NOL volt, annak szomszédjában PR-ben volt a BoB HQ, így nem véletlenül adták a NOL állomásnak a The Alamo nevet.

Mind a két fél tudta, ha NOL elesik, tulajdonképpen minden BoB sov el fog veszni, így ennek megfelelően a végkimenetel szempontjából rendkívül fontos rendszerré vált. A kapukra kipakolt 20-25 large T2 bubi jelezte a védő fél azon szándékát, hogy a rendszert nem kívánja könnyen, harc nélkül átadni. A RED 2 titant is becsempészett a rendszerbe a műveleteikre, viszont ez a két pilóta túl vakmerő volt, ugyanis egy nyugalmasnak tűnő napon DD-zni támadt kedvük, ezért egy bait carrierrel neki álltak horgászni, de a manőver fordítva sült el: az egyik titant sikerült megfogni. Ez hatalmas adrenalin bomba volt számunkra, percek alatt az egész BoB flottát riasztották, özönlöttünk befelé a rendszerbe, tucat számra logoltak fel a dread pilóták is, aminek meg lett az eredménye: egy halott RED-es titan.

Az alábbi videón a lényeg nem a kép - bár az is magáért beszél, hogy mekkora lag volt -, hanem a TS felvétel, a BoB FC önkívületi állapotban volt. 

  

  

Ez volt a háború forduló pontja, ugyanis az ellenfél ekkor ébredt rá, hogy minden terület vesztés ellenére a morált nem sikerült teljesen megtörniük. A RED-en belül viszont a titan loss komoly viták forrása lett (anno aki 1 titant bukott sokszor a komplett alliance bukásával fizetett érte), ezzel egy komoly szövetséges kiesett az oldalukról, a többiek is már unták a hónapok óta tartó folyamatos harcokat, így szépen lassan szivárogtak el az ellenfelek.
A BoB felismerve a lehetőséget azonnal ellentámadásba lendült, először Delve kipucolása, majd Querious, Period Basis visszahódítása következett - utóbbi helyen nem feledkezett meg a hadvezetés az MC kizavarásáról sem -, akik hamar megadták magukat (volt, aki nagyon szégyellte a korábbi kapitulációt), majd Fountain került vissza BoB kezébe.

 

 

Túl sok pihenést nem hagyott Molle, hiszen mindenkiben élt a harci vágy a revánsra, aminek a fő célpontja észak lett.

 

 

 

Max for Maximum Damage

BoB a Max for Maximum Damage kampány névvel látta el azt a hadi tervet, amelynek célja egész egyszerű volt: fel kell menni északra és mindent fel kell égetni, porrá zúzni. A GBC erők összegyűltek az indulás napján, amelynek mérete még magát a BoB hadvezetést is meglepte (350 capital, 600 fleet hajó). A költözés napján 4 irányba kellett elindulnia a különböző hajóknak, mert a CCP szerverei nem bírták a terhelést, 2 (1 fleet mérete ugye 256) fleet kellett csak a capitaloknak, 4 a BS-eknek és a többi subcapoknak. A roppant flotta megindult észak felé.

 

 

 

Az északi invázió eleinte sok sikert tudott elkönyvelni, egymás után estek el az ellenséges rendszerek, konstellációk, majd az első régió is oda lett, a hadjárat jól alakult, az emberek lelkesek voltak. Az északi koalíció nem adta olcsón a bőrét, minden számukra fontos rendszert komoly védelemmel látott el. Ebben az időszakban a sov mechanikában a POS-ok biztosították a rendszerekben a tulajdonjogot oly módon, hogy azé volt a rendszer, aki a holdak 50%-a felett rendelkezik működő POS-okkal. Ennek megfelelően, aki egy területet el kívánt venni az ellenféltől, annak le kellett lőnie az ellenséges POS-t, majd annak a helyére egy sajátot kellett kihelyezni. Látható a mai mechanikához képest, hogy ez egy lényegesen nehezebb logisztikai feladatot is jelentett, valamint minden egyes POS lelövésénél akár a támadó, akár a védő fél számára meg volt a lehetőség arra, hogy befolyásolja mikor is legyen a POS valódi lelövésének időpontja. Egy POS shield-je, ha 50% alá zuhan, akkor a benne lévő stroncium mennyisége, amíg ez az állapot fenn áll, nem módosítható (ez most is így van). Vagyis amikor a POS shieldjének szintje a 25% alá zuhan, akkor annak reinf időpontja az éppen akkor benne levő stroncium mennyisége fogja meghatározni. Ily módon a támadó fél, ha okosan taktikázott és megfigyelte az ellenfél szokásait, tudta, hogy mondjuk általában 22 órára állítja be a strontium mennyiségét, akkor úgy nevezett kite technikával saját maga tudta befolyásolni a POS kijövetelének időpontját. A kite technika arról szólt, hogy a támadó fél a flottával levitte a POS shieldjének szintjét 50% alá, így megakadályozta annak változtatási lehetőségét, viszont óvatosnak kellett lennie, mert a kívánt időpontig nem szabadott 25% alá lőni a pajzsot. Általában 35-40% között igyekeztek szinten tartani órákon keresztül. Ez a folyamat egyfajta blokádot is jelentet a POS környezetében, ugyanis addig fent kellett tartani ezt az állapotot, amíg el nem érkezett az idő. Ha minden jól alakult, akkor a  POS akkor jött ki, amikor a támadók akarták.

Nyilván ezzel a technikai fogással a védekező fél is tisztában volt, így ők mindent megtettek azért, hogy ez a folyamat megtörjön, ami több összecsapást eredményezett. A másik védelmi megoldás, hogy minden holdra POS-t kell rakni, viszont ez a védő fél költségeit tudta az égbe emelni, jól meg kellett fontolni, mely rendszerek érnek ennyit. Északon volt olyan rendszer, sajnos már nem emlékszem melyik, ahol 160+ hold volt, ami annyit jelentett, hogy több, mint 80 POS kellett a védelmére, de ez ugye azt is jelentette, hogy ennyit a támadóknak is le kellett lőniük.

Érdekes világ volt, sokan vagyunk, akik visszasírjuk ezt az időszakot sov mechanikailag, mert ugye itt a stratégia egyértelműen tudott érvényesülni mind a két fél részéről.

 

 

 

Visszatérve a történelmi eseményekhez, a háború jól haladt, teltek a napok, hetek, jöttek a sikerek. Az északiak mindent mozgósítottak, ahogyan már korábban is említettem, így bizony megesett, hogy capitalokat nem csak POS lövésekhez, hanem harcba is bevetettek a felek, de igyekezett mind a két fél óvatosan megválasztani az időpontot, mert ezekben az időkben nehéz volt a capitalok utánpótlása, ha lehetett csökkenteni kellett az alkalmankénti loss-ok számát, amennyire ez lehetséges volt. 

 

 

Ahogy telt az idő, a GBC erők egyre közelebb kerültek az északiak számára kulcs fontosságú rendszerekhez, a védők egyre vadabb ütközetekbe is hajlandóak voltak belemenni, így érezhetővé vált, hogy bármikor kialakulhat egy komoly capital fight, amibe már mindenki mindent be fog vetni. 

El is jött ennek az ideje, a lag óriási volt, viszont ezt az ütközetet a GBC nyerte (összesen 118 capital és 780 subcapital veszett oda). Ugyan a GBC erők is buktak capitalokat, de az északi flotta veszteség 80+ dread fölé ment. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a capital flottájuk több, mint fele oda lett. Ezek pótlása még megrendelés esetén is több hetet vett igénybe, így a BoB erők bátrabban neki estek az északi POS-oknak, amikor egyszer csak, ha jól emlékszem 2 nappal később, egy senki által nem várt esemény történt. Molle titanjával tisztítási célból beugrott az északi flotta közepébe, bevetette doomsday weapon modulját, azonban később derült ki, hogy ez egy jól előkészített csapda volt, ugyanis pár HIC a helyszínen tudta tartani. A GBC erők amit csak tudtak, mindent bevittek, capitalokat is beleértve (bár aktív létszám tekintetében nem volt top létszám), viszont ami az igazi meglepetést okozta, hogy ellenséges cynon keresztül egy hatalmas északi capital flotta érkezett a fieldre. A BoB oldalon ez mindenkit meglepetésként ért, ráadásul létszámban és tűzerőben is fölénybe kerültek az északi erők másodpercek alatt, amely következtében Molle (Shrike) titanja elpusztult. 

Mondanom sem kell ez mekkora sokkot okozott a GBC oldalán több szempontból is, hogyan került ide ez a rengeteg capital, illetve maga a titan loss. Ugyan Mollenak volt tartalék titanja, de ennek ellenére megpetíciózták a veszteségeket. Kiderült a CCP beleszólt a háborúba. A 2 nappal korábbi capital fight után az északiak petíciójának azóta is érthetetlen okból a CCP úgy döntött igazat ad és titokban minden dreadet visszaadott. Innen került elő az a sok capital. Hatalmas botrány tört ki az ügy kapcsán, a CCP próbált hárítani, de azért, hogy elcsituljanak a kedélyek, visszaadta Molle titanját, egy fajta fájdalom díjként.

Azonban a hadjárat szempontjából a baj már megtörtént (Shrike a visszakapott titanját ismét elbukta egy óvatlan pillanatban), ugyanis sok játékos emiatt a beleavatkozás miatt abbahagyta, vagy szüneteltetni kívánta a játékot, így a GBC erők létszáma jelentősen lecsökkent. Nem volt más hátra, mint a stratégiai visszavonulás.

 

Feltöltödés?

Az otthonába visszatérő BoB és szövetségesei elkezdték nyalogatni a sebeiket, valamint a megcsappant kasszákat igyekeztek ismét feltölteni. Nem szabad elfeledni, hogy ekkor már közel 2 éve álltak háborúban, így kellett egy kis pihi.

Sajnos azonban egy újabb EVE történelmi esemény következett be, hála a Goon-nak. 2009. február 5-én, a korai órákban Haargoth Agamar, a Black Nova corp egyik igazgatója, aki rendelkezett direktor jogú karakterrel a BoB executor corpjában, kirúgta az összes corp-ot, majd megszüntette az alliance-t. Természetesen erről a Goon tudott, ugyanis a pályáját a kolléga náluk folytatta, valamint a Goon Band of Brothers névvel, BOB tickerrel gyorsan létrehozott egy corp-ot, ezzel megakadályozva a név visszakerülését. Természetesen ezzel minden sov azonnal elveszett, tucatnyi assets ragadt be. A Reikokunak volt egy alt alliance-a, a KenZoku, ahová a BoB corp-ok beléptek, megpróbálták a területeket visszaszerezni. Még a KenZoku nevet is kérték, hogy hadd változtassák át Band of Brothers Reloaded-ra BOBR tickerrel. Egyetlen napig ez meg is történt, de a Goon ismét beleszólt a dolgokba, megpetíciózta, így a CCP visszanevezte az allyt KenZoku-ra RKZ. Ez a "baleset" sok jóérzésű játékosban hagyott rossz szájízt, így pár korábban semleges alliance is (pl.: AAA) a KenZoku segítségére sietett. Sokakban motoszkálni kezdett a félelem, hogy mikor kerülnek ők is hasonló sorsra. A CCP ebben a kérdésben is nyomás alá lett helyezve, így mára már pár védelmi mechanizmus beépítésre került.

Visszatérve az aktuális idősíkra, a KenZoku semmi korszak alkotó eredményt nem tudott elérni, viszont kisebb sikereket sikerült azért elérnie, például egy titan lelövésben részt vett. 49-U6U-ban egy PL-es titant az AAA-sok elkaptak, így gyorsan mindenki a helyszínre sietett. :)

 

 

Molle mindent megpróbált, de végül is kénytelen volt feladni a harcot. Elhagyva 0.0 űrt, pihenőre vonult mindenki, így a Band of Brothers örökre megszűnt létezni.

 

Egy kis spoiler: Ezzel még nincs vége mindennek :) 

Hozzászólások:

Adamus TorK
HUN Corp.
HUN Reloaded
2015.10.25 19:10
True story


I was there
Teodor O'Neal
Anonymus
2015.10.26 14:27
Így már érhető a nagy öregek miért viszonyulnak másképp a játékhoz. A CCP sok mocskosságot megcsinált akkor is :-(
Mermalior
Jugis Modo Utopia
pwn-O-graphy
2015.10.27 02:52
Nagyon jó kis cikk lett, gratu!
Bejelentkezés