Baljós idők - Bajban az N3

Baljós idők - Bajban az N3

Március vége és április eleje meglehetősen kellemetlenül alakult az N3 koalíció számára. A területileg alapvetően széttagolt szuperhatalom nyugati ága egy sikertelen offenzívával indított Fountain régió ellen. Sajnos az inváziós törekvések már az első komolyabb támadások után eredménytelenségbe fulladtak.  A Goonswarm vezette ellenséges CFC blokk a gyengeség jeleként értékelte a támadások korai kifulladását és saját létszámukban bízva, továbbá a komoly északi nyomás hiányában ellentámadásba kezdett, hogy megtorolja az N3 próbálkozását.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Kadeshi, Darkness, NCdot fő entitásokból álló véderő, a március 26-án bejelentett ellentámadást nagyjából három hétig volt képes tartani. Az első rendszerek Delve-ben a héten estek el és további területek tömeges elvesztése várható a közeljövőben.

A Goon-ok célja nem kevesebb, mint elfoglalni és mindenki által hozzáférhető, szabad övezetté változtatni a régiót (úgy nevezett "Freeport"-ok, vagyis szabadon dokkolható állomások létrehozása). Mindezt azért ebben a formában hajtják végre, mert túl sokáig itt elidőzni és megtartani Delve-et nem lesznek képesek, arra viszont megvan a képességük, hogy gyorsan legyalulják az egészet.

Elképzelésem szerint abban bíznak, hogy a "felszabadított" területekre beköltöző kisebb entitások majd kellőképpen hátráltatják a Kadeshi-t és Darkness-t a korábbi területeik visszaszerzésében, még az új Sov. rendszer bevezetése előtt.

 

eve_online_this_is_war_by_lordhaseoanimevice-d37vvhw.jpg

A helyzetet két további csúfos fejlemény is súlyosbítja. Az egyik az NCdot gyengülése. Ennek első jeleként az NCdot egyik jelentősebb FC-je, Minas93 átállt a CFC soraiba. A másik pedig az egyik komoly jelentőségű Corp-juk és ezzel egy fontos FC, korábbi CSM Travis Musgrat elvesztése is. A Burn Eden rövid, nem részletezett közleményben jelentette be kilépését az NCdot-ból. Az ellenség remekül összehangolt tervezésének a része, hogy fölbérelte a Pandemic Legion-t, hogy támadja meg a Nulli Secundát (S2N), ezzel megakadályozva, hogy a nyugati szövetségesei a segítségükre siessenek.

Azt érdemes tudni, hogy a Nulli és regionális szövetségesei jelenleg olyan területeket birtokolnak, amelyet a Stain régióba visszaszorult entitások a sajátjuknak vallanak és amelyet nagyjából két évvel ezelőtt foglaltunk el tőlük egy komolyabb hadjárat keretében. Ezek az orosz szövetségek folyamatosan veszélyt jelentenek a keleti N3 területek biztonságára, bár önmagukban nem képesek visszafoglalni azokat. Mindezt megtetézve a PL-el, amely önmagában is nagyjából egyenlő ellenfele lehetne az S2N-nek, már komolyan kibillenti a mérleget a CFC érdekek irányába.

Ennek hatására a Nulli bejelentette, hogy Esoteria-t hátrahagyva a Feythabolis-ban található AZN-be helyezi át műveleti központját. E manőver mögött az a megfontolás állhat, hogy így valamivel távolabb kerülnek az ellenség közvetlen ütőtávjából. Azonban ezzel jó eséllyel csupán az ellenség késleltetésére és kifullasztására játszhatnak. Területeik továbbra is főleg mély-űrben találhatóak és a Phoebe kiegészítőben bevezetett közlekedési változtatások miatt az értékek kimenekítése, pláne high sec, de még Curse irányába is különösen nehézkessé válhat. Vagyis erőik jó eséllyel teljesen le lesznek kötve.

A kétfrontos háborúba fogott N3 nehéz kilátásoknak nézhet elébe. Habár túlzás lenne még bármit is feladni, vagy temetni, az mindenesetre biztos, hogy a eddigi történetük talán legkomolyabb kihívásával kellhet most szembesülniük. Mert nagyon úgy tűnik, hogy bármelyik front bukása, a másik vesztét is magával hozhatja. Ráadásul a feleknek külön-külön kell állniuk a sarat és nyugaton egyáltalán nem rózsás a helyzet. A tét komoly: egy nagyobb kudarc és az ebből születő feszültség könnyen véget vethet az egész együttműködésnek, vagy a keretek átértelmezésére kényszerítheti a feleket.

Hogy miért volt szükség egy ilyen - szerintem feleslegesen veszélyes vállalkozásra -, mint Fountain megtámadása 2 hónappal az új Sov mechanika bekerülése előtt, az számomra nehezen érthető. A régi, lassan 5 és fél éves Dominion rendszer elhúzódó oda-vissza "reszelős" csatározásaival totálisan képes kiégetni az embereket, az utána következő rendkívül dinamikus rendszerben pedig sokkal egyszerűbb a hódítás és a nagyhatalmi blokkok is sokkal komolyabb kihívásokkal kell, hogy szembesüljenek.

 

zxb.png

Időközben elbukott ZXB állomás. A Goonos győzelmi jelentés szerint 11 milliárd ISK-t bukott a CFC és 142 milliárd ISK-et az NCdot. Emellett már ketyeg a CFCs TCU timere. Vagyis, ha tudják őrizni nekik kedvező időzóna mellett még 8 órát, akkor övék a rendszer.

Ez azért fontos szempont, mert Fountain és Delve régiók között hatalmas, Capital-al megugorhatatlan távolság van. Viszont a Fountain-t Delve-el összekötő Y-2ANO rendszerben is van Goon állomás. Ha így meg tudják vetni a lábukat Delve-ben is, akkor lábon csak 1 kapu áthozni minden hadianyagot Fountain-ből és hirtelen egész Delve karnyújtásnyi távolságba kerül.

 

Képek:
https://www.pinterest.com/pin/456974693415733163/
http://daoyiliu.deviantart.com/art/EVE-online-this-is-war-194642996
https://twitter.com/jamesfnord

Hozzászólások:

Bejelentkezés