Fejlesztői napló 17/1: költözés, frissítés, tervek

Fejlesztői napló 17/1: költözés, frissítés, tervek

Sziasztok!

Ahogyan azt korábban is írtam a fórumon, előjött néhány hiba az oldalon a keretrendszer frissítése miatt (a Doctrine 2.5.x az BC-s). Mindenkitől elnézést, aki belefutott, próbáltam minél előbb kijavítani a dolgokat. Még lehetnek rejtett hibák, illetve okozhatok is, mert piszkálgatom a kódot :)

 

Ami eddig történt

Három éves az oldal magja

2013 végén cseréltük az előző, phpNuke oldalt egy (Symfony2) keretrendszerre írt blogra, ami az elején több ráncfelvarráson is átesett, de nagy fejlesztések aztán nem történtek. Az igazság az, hogy akkor még egyetemista voltam és ráértem, azóta pedig dolgozom. Most viszont eljutottam oda, hogy újra foglalkoznék az oldallal.

Mivel három éve is olyan terveim voltak, amivel kapcsolatban a szerkesztőségnek aggályai voltak, ezért a következő kérdőívet dobtuk össze Kathryn-el: https://goo.gl/forms/cbucYFsqltgoKUQI2

Az eddigi szavazatokat is köszönöm, mert megerősítenek engem, de sosem késő senkinek beküldenie a véleményét :)

 

Átköltöztünk egy másik szerverre

Pár hete már a Hetzner-nél vagyunk, ott is egyelőre a legkisebb VPS-en. Míg a névkiszolgáló szerverek átkerültek a Cloudflare-re, ahol a sok ingyenes szolgáltatáson kívül beállítottam a statikus tartalmak (nagy részére) elosztott és gyorsító tárazott kiszolgálását a "static" aldomain-en (CDN).

A költözés óta főleg azzal foglalkoztam, hogy minél gyorsabban és minél kevesebb memória felhasználással töltsön be az oldal, tekintve, hogy rengeteg bot zaklatja minden irányból - ami a phpNuke halálát is okozta.

 

Ha már lúd, legyen kövér

Már régóta bizgatta a fantáziám, hogy az e-mail értesítésre válaszolva lehessen PM-re, vagy hozzászólásra reagálni (pl.: Basecamp), de a névszerverek átállítása miatt kénytelen voltam megcsinálni a postmaster címet az MX rekordon, és, ha már ott voltam, akkor lett postfix + dovecot + spamassasin + dkim + spf + fail2ban és az értesítések most már nem gmail-en, hanem saját domainen, info@eve-online.hu címen mennek ki. Az ide érkező leveleket egyelőre pop3 is olvassuk a gmailből, de a StartSSL-nek köszönhetően van pop3, imap, smtp és mail aldomainekre is SSL tanúsítvány, úgyhogy a gmail sem tekint már spammernek.

 

Publikus EVE API átjátszó

Az egyik oka, hogy ez az oldal kevesebb figyelmet kapott, az a TZ-7 projektem. Néhány régi motoros ismerte a RAXAPI-t, nos a "TZ-7" lényegében a hetedik EVE API-ra épült alkalmazásom, annyi különbséggel, hogy ez most nyílt, mert már nem egy csoportnak készül, hanem azért, mert szeretek vele foglalkozni.

Mivel a TZ-7 és az eve-online.hu is publikus EVE adatokkal operál, amikor SSO bejelentkezéssel hitelesít egy felhasználót, ezért szükségem volt egy olyan komponensre, amit mind a két oldalon egyszerre fejleszthetek másolgatás nélkül. Ezen kívül azt sem akartam, hogy, ha már az adatok két oldal két adatbázisában vannak, akkor még ennek tetejében mindkét oldal külön-külön növelje a hálózati forgalmat is a CCP felé.

A TZ-7 EVE API komponense úgy készült el, hogy megadható neki, hogy honnan szedje az adatokat, így az eve-online.hu nem a CCP-t, hanem a https://app.eve-online.hu/api/public/character-info/999856849 címet hívja, ha le akarja kérni az adatlapomat. A teljes lista itt van, ha valakit érdekel.

 

Tervek az idei évre

Először is szeretném helyre pofozni az oldalt, hogy ne legyen több meglepetés, majd pedig kidobni a fórumot végre a kukába. Amúgy sem értem miért hiányolták az emberek, ha nem írtak bele, már 2014 előtt sem.

Összefoglalva:

  1. Rendrakás.
  2. Fórum kuka.
  3. Csak SSO bejelentkezés. E-mail kuka?
  4. Böngészős értesítés.
  5. Menü kuka.
  6. Szerkesztő felület átdolgozása, linkek, videók.

 

Meow, kő RSS?

Hozzászólások:

Bejelentkezés